Koruna se vůči euru dostává k hranici 26,00 EURCZK

Koruna je nejsilnější za deset měsíců. V posledních dnech česká koruna balancuje poblíž magické hranice 26 korun za jedno euro. Na této úrovni se domácí měna pohybovala naposledy několik dní před prvním lockdownem v březnu 2020. Dá se tedy říct, že česká koruna C19 zvládla.

Dnešek je dalším dnem, kdy pozorujeme pokus koruny zdolat hranici 26,00 EURCZK. Zatím se jí to nepodařilo, ale pokud vydrží na trzích optimismus, prolomení této úrovně v blízké době nelze vyloučit. Silná technická úroveň těsně nad 26,00 EURCZK zatím odolává. Pokud situace kolem očkování bude probíhat hladce a nenastanou žádné komplikace ve světovém zvládání C19, trvaleji a především hlouběji pod 26 korun za euro se koruna podívá až na konci tohoto pololetí.

Důvody k posilování koruny však nelze hledat v dobrých datech z domácí ekonomiky. Na jedné straně jednotlivé země nyní prodlužují uzavření ekonomik, rozšiřují restriktivní opatření a zpřísňují přeshraniční pohyb osob. Na straně druhé probíhá očkování a trhy doufají, že bude dostatečně rychlé a především funkční. S měnící se náladou na trzích se pohybují také rizikovější aktiva, mezi které patří i koruna. Zhoršení nálady vede k oslabení koruny a posílení amerického dolaru a naopak.

Koruna na domácí data příliš nereaguje. Obecný obrázek o české ekonomice není lichotivý. Podle ČSÚ v lednu klesá důvěra spotřebitelů i podnikatelů, nezaměstnanost v dalších měsících vystřelí vzhůru, zadlužování státu v podobě hlubokých schodků státního rozpočtu je v zásadě bez limitu a zvládání C19 a očkování není nejlepší. Koruna se tedy o domácí čísla opřít nemůže.

Ing. Tomáš Volf tomas.volf@citfin.cz   +420 234 092 332

Devizovým trhem se zabývá od roku 2005 a analytické činnosti se věnuje od roku 2008. Jeho doménou jsou analýzy makroekonomických údajů, mezinárodní politika a jeho komentáře přebírají domácí média.