Ceny v průmyslu za říjen vzrostly o 0,3 %, poprvé po půl roce

Zatímco ceny v průmyslu meziročně vzrostly o 0,3 %, oproti září to bylo o 0,4 %. Jedná se o první růst po šesti po sobě jdoucích měsících. Obě dnešní čísla ukazují na zrychlování inflace, trhy čekaly nižší růst cen. Meziročně vzrostly zejména ceny dopravních prostředků a to o 4,3 % a elektřiny o 8 %.

Půl roku trvající pokles cenové hladiny v oblasti průmyslu šel na vrub zejména poklesu aktivity, která implikuje nižší poptávku, tedy nižší ceny. Nemalý dopad do celé situace měly také klesající ceny vstupů, vzhledem k nízké ceně ropy na světových trzích. Ta mj. klesla právě kvůli nízké poptávce, díky poklesu ekonomik.

V dalších měsících by mělo přijít oživení. I když je situace kolem C19 stále kritická, jakési světlo na konci tunelu v podobě vakcíny se začíná objevovat. Poté, co státy zmírní restriktivní opatření, se situace v průmyslu bude zlepšovat, což povede k vyššímu růstu cen. To se na první pohled nemusí jevit jako dobrá zpráva, ale jejich dlouhodobé snižování by mohlo vyvolat mnohem větší problémy.

Ing. Tomáš Volf tomas.volf@citfin.cz   +420 234 092 332

Devizovým trhem se zabývá od roku 2005 a analytické činnosti se věnuje od roku 2008. Jeho doménou jsou analýzy makroekonomických údajů, mezinárodní politika a jeho komentáře přebírají domácí média.