Americká ekonomika ve 2. Q propadla o 31,7 %

Zpřesněná čísla o výkonu americké ekonomiky ukázala na nižší propad, než jaké byly předběžné odhady. Podle nich US ekonomika ve 2. Q mezičtvrtletně klesla o 32,9 %, dnešek však potvrdil snížení jen o 31,7 %. I když se zdánlivě nejedná o významné zlepšení, opak je pravdou a dnešní výsledek dává jistou naději na rychlejší zotavení ve 3. Q.

To platí obzvlášť, pokud vše zasadíme do souvislostí. Nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti, bylo minulý týden 1,006 mil. Ještě začátkem července jich bylo týdně přes 1,5 mil. Pokračujících dávek v nezaměstnanosti sice také ubývá, ale mnohem pomaleji, což ukazuje na přetrvávající potíže na trhu práce. Lidem trvá delší dobu, než si najdou nové zaměstnání. Ve druhém srpnovém týdnu jich bylo více než 14,5 mil.

Červencové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby ukázaly na masivní meziměsíční nárůst o 11,2 %. Američané začínají věřit ve své stabilní budoucí příjmy, což je pro americkou ekonomiku skvělá zpráva. Tato složka spotřeby je klíčová pro celkové zotavení US ekonomiky, protože zboží dlouhodobé spotřeby je většinou financováno z cizích zdrojů. V případě špatného očekávání je tento druh zboží první, který se odsouvá na lepší časy. Takto vysoký nárůst ukazuje na nižší obavu amerických spotřebitelů z budoucnosti, čímž mohou americkou ekonomiku vytáhnout z toho nejhoršího.

Ing. Tomáš Volf tomas.volf@citfin.cz   +420 234 092 332

Devizovým trhem se zabývá od roku 2005 a analytické činnosti se věnuje od roku 2008. Jeho doménou jsou analýzy makroekonomických údajů, mezinárodní politika a jeho komentáře přebírají domácí média.